Bezoek Oost Europa Hulp aan Roemenië (Bron: Elna, 21-11-2009)
Al tien jaar lang timmert de Stichting Oost Europa Hulp Lichtenvoorde aan de weg met de inzameling van her te gebruiken goederen ten behoeve van hulp aan mensen in Oost Europa. Voor de voortgang van de diverse hulpprojecten is het een goede gewoonte regelmatig zelf de situatie te gaan bekijken.
Op woensdag 14 oktober reisden Lambert Kuenen, Jan en Carelien Lensink, naar Roemenië voor overleg met de plaatselijke autoriteiten en om te kijken op welke wijze de stichting hulp kan bieden. Met een busje en aanhanger vol humanitaire goederen ging de reis via Hongarije naar Roemenië. Hier aangekomen werd in Oradea eerst onze onmisbare tolk opgehaald. Van daar uit ging de reis naar ons vaste handelscontact dhr. Dani. Hij is een afnemer van goederen uit Lichtenvoorde en weet door een eigen kringloopwinkel bij te dragen aan de instandhouding van een gaarkeuken waar dagelijks honderd maaltijden verstrekt worden aan de allerarmsten.
De goederen die door de Lichtenvoordse bevolking worden aangeleverd gaan dus niet alleen naar kringloopwinkel 't Hergebruikertje (in Lievelde) maar vinden ook hun weg naar Roemenië. Het is daarom van groot belang dat de her te gebruiken spullen compleet en van goede kwaliteit zijn. Wat niet compleet is, is meteen waardeloos geworden, zonde van de vrachtkosten.
Dus beste lezer, als u op maandag voor Dusseldorp spullen voor de kringloop aan straat zet, zorg er dan alstublieft voor dat ze compleet en bruikbaar zijn, eventueel afgedekt tegen regen, zodat we niemand teleur hoeven te stellen!
De volgende morgen, verder gereisd en na nog een overnachting, kwamen we op zondagmiddag 18 oktober in Bacau aan. Bacau is de hoofdstad van het district Bacau, in de regio Moldavië, helemaal aan de andere kant van het land. Hier wordt samengewerkt met een stichting ter plaatse. We werden gastvrij onthaald door twee dames, die ons de volgende dagen zouden rondleiden. Communiceren via onze tolk, dan wel met handen en voeten. De volgende dag de bergen in, na twee uur reizen hadden we het gevoel dat we 100 jaar terug in de tijd waren. De ossenwagen is nog aanwezig in het straatbeeld en de armoede is schrijnend. Hier is men bezig met het opzetten van schooltjes.
Al enige tijd werken we met de stichting ter plaatse aan een scholingsproject, waar in een groot aantal kleine dorpen gewerkt wordt aan de verbetering van het onderwijs. Men is daar net begonnen om ook in de achtergebleven dorpen schooltjes en een aantal internaten op te zetten voor het basisonderwijs. Het is onmogelijk voor de kinderen dagelijks op en neer te gaan. De loopafstand van en naar school bedraagt soms vijf á zes uur. Dit kan alleen in de zomer. De kinderen blijven in deze periode enkele maanden op school. In de winter is geen scholing mogelijk door de meters hoge sneeuw (het gebied grenst aan de bergstreek de Karpaten).
Vervolgens werd een bezoek gebracht aan een muziekschool in Vlahita. De meegenomen instrumenten (twee accordeons, drie dwarsfluiten, een gitaar en een elektronisch orgel) werden met blijdschap (en enkele tranen) ontvangen. Bij een vorig bezoek hebben we 'oude' pakken van muziekvereniging Antonius uit Vragender meegenomen. Om zo'n pak te mogen dragen moet je als muzikant daar wel een behoorlijke prestatie kunnen leveren. Volgens de directeur van de school zijn blaasinstrumenten nog steeds zeer welkom.
Het laatste reisdoel is Targusor, in de buurt van Oradea waar we onze reis door Roemenië zijn begonnen. We werden er gastvrij ontvangen door de dominee en zijn vrouw. Hier is in de afgelopen jaren heel veel gedaan aan de verbetering van de levenssituatie van de mensen. Het opknappen van de school, de bouw van een dokterspost, de aanleg van een waterleidingnet, de bouw van een uitvaartcentrum en de verbouwing van een gemeenschapshuis zijn allemaal mogelijk gemaakt door de inbreng vanuit Lichtenvoorde (en omstreken). Deze projecten zijn allemaal nagenoeg afgerond.
De conclusie na een lange en vooral indrukwekkende reis is dat hulp aan de projecten in Bacau op dit moment heel hard nodig is. Dit zal dan ook in de toekomst de kerntaak worden van de Stichting Oost Europa Hulp Lichtenvoorde.
Via Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Duitsland kwamen we op maandag 26 oktober weer gezond aan in Lichtenvoorde. Een hele ervaring rijker en drie kilo zwaarder. Nu alleen nog afkicken van de palinka! Voor meer informatie kunt u terecht op onze vernieuwde website: www.soehl.nl.