Roemeniëreis najaar 2015

Najaar 2015 brachten Lambert en Ineke Kuenen en Jan en Dolly Lensink een bezoek aan onze projecten in Roemenië. Het school project in Bacau nadert nu echt zijn voltooiing. De contacten ter plaatse zijn zeer goed en de ontvangst steeds heel hartelijk.

Klik hier voor de foto's (of op de afbeelding)

Hier volgt nog het reisverslag gemaakt door Dolly Lensink

Reis Roemenië

Zaterdagmorgen 26 september vertrekken we al vroeg om op zondag in Oostenrijk te zijn (Suben).

Aan de grens van Oostenrijk met Hongarije wordt streng gecontroleerd. Aan de overkant zien we tentenkampen voor de vluchtelingen.

Zondag 27 september door naar Pospladany. Maandagmiddag zijn we in Salard. De in Lievelde geladen vrachtwagen is al gearriveerd en zijn ze aan het uitpakken. Een deel is bestemd voor de school, een ander deel voor het ziekenhuis en de rest gaat naar Dani.

Tegenover Dani staat een school, die we gaan bekijken. De kinderen blijven hier ook eten en er is naschoolse opvang. Erg mooi en verzorgd.

Dinsdag 29 september door Salard gewandeld, omdat Dani het erg druk heeft met andere dingen.

Vandaag ( 1 oktober) naar de nieuwe school geweest, heel mooi, maar nog niet helemaal af (Börs). Hier gaan kinderen vanaf 6 tot 18 jaar naar toe. Door de week blijven er ± 25 kinderen slapen, die verder weg wonen (ongeveer 100 tot 150 km.) Lambert maakt hier ook weer afspraken over wat er nog nodig is.

Daarna gaan we naar een ziekenhuis, een voormalige kazerne die omgebouwd wordt. Overal zijn ze nog bezig. We krijgen een rondleiding. Ook hebben we iets in het gastenboek geschreven.

Lambert en Jan herkennen deze dagen veel spullen die ze de laatste tijd in Lievelde hebben verzameld en ingeladen.

Op 2 oktober halen we Noemi, onze tolk, op in Oradea en gaan we op weg naar Laprik-Bacau. De volgende dag worden we ontvangen door Eva en gaan naar het kantoor om de bus uit te pakken. Ze zijn weer heel blij met de leuke en nuttige spullen.

Daarna gaan we naar de school met de 10 huisjes. Het ziet er mooi uit. De huisjes staan nu leeg in verband met de komende winter en de vakanties zijn ook weer voorbij. Rondom het toiletgebouw liggen nog geen tegels. Ook de toiletten zijn niet af. Er moeten nog wanden tussen geplaatst worden. Lambert regelt met Lotti het financiële gedeelte en hij krijgt weer het verzoek voor nieuwe bestellingen. We blijven hier een nacht slapen. Met 12 personen in één huis. (Arini). De dag erop gaan we weer terug naar Sallard.

Woensdag 7 oktober de terug reis. We hebben een aantal uren gereden en de bus maakt opeens rare geluiden. Het lijkt wel of er een orkest in zit. In Deggendorf zoeken we een Ford garage. Er moeten onderdelen besteld worden, dus 2 dagen geen vervoer. Het hotel waar we verblijven zit tjokvol. Overal in het dorp is grenspolitie.

Vrijdagmiddag is de bus weer gemaakt en rijden we in één ruk door naar Lichtenvoorde. In de nacht van vrijdag op zaterdag komen we thuis. Moe maar voldaan van een prachtige reis.